The Wall Street Journal: Как Русия скри от САЩ плановете си за Крим? Това един ден ще учат младите офицери

The Wall Street Journal: Как Русия скри от САЩ плановете си за Крим? Това един ден ще учат младите офицери

Публикувано от:

В Крим Русия успя да изпревари Запада за сметка на това, че заобиколи американския шпионаж, пише The Wall Street Journal. През февруари американски военни сателити регистрираха струпването на руски войски на разстояние, необходимо за евентуален удар от Крим, но анализаторите не бяха в състояние да засекат никакви преговори за планове относно неговото превземане.
За да запълнят празнините в информацията, разузнаването на САЩ и военните спешно разширяват зоната на покритие от сателити и активизират усилията си по засичане на комуникации на територията на Русия, Украйна и балтийските страни, за да могат да следят по-добре придвижването на руските войски и да успяват предварително да разгадават плановете на Владимир Путин в бъдеще.
Засега американската страна не е в състояние да разбере, как точно Русия успя да скрие военните си планове от шпионското оборудване на САЩ. „За това един ден младите офицери ще четат в учебниците си по история”, – споделя пред The Wall Street Journal високопоставен американски чиновник .
В засечените от американците преговори Путин и други руски ръководители не разкривали никаква информация. Не е ясно, дали те умишлено са избягвали разговорите за инвазията или са намерили начин да заобиколят шпионските програми на САЩ. Има и друг вариант: Путин е решил да превземе Крим в последния момент и не е информирал никого за това, освен непосредствените изпълнители. Редица чиновници от САЩ и Великобритания обаче смятат, че плановете за превземането са изготвени предварително и не е имало необходимост те да бъдат обсъждани. В самия Крим руските войски, както споделят американски анализатори, са се придържали към невероятна дисциплина при комуникирането си по радиостанции и мобилни телефони.
На 28 февруари Барак Обама направи последно предупреждение към Путин, но по това време Крим вече е бил под военния контрол на Русия. Американските военни незабавно са се свързали с руските си колеги, но те не изяснили ситуацията, мнозина дори изразили учудване по повод на случилото се. „Това беше една класическа маскировка”, – заявил за The Wall Street Journal  високопоставеният служител, предаде inopressa.ru.