Wall Street Journal: Еврозоната както никога досега е близо до разпад

Wall Street Journal: Еврозоната както никога досега е близо до разпад

Публикувано от:

Санкциите на Запада и ответните мерки на Русия са само една от причините, поради които еврозоната през 2014 г. не успя да преодолее кризата, въпреки прогнозите на анализаторите. Това пише изданието The Wall Street Journal, цитирано от РИА Новости.

Европа, както никога досега, е близо до разпад, констатира още изданието.

„Предполагаше се, че това ще бъде година, когато еврозоната ще се избави от кризата, година, когато икономическият ръст ще се върне заедно с потребителската сигурност и работните места. Но през 2014 г. нещата не се случиха така”, отбелязва вестникът.

The Wall Street Journal изтъква три причини за случващото се.

Украинската криза и санкциите на Запада срещу Русия, последствията от които особено негативно се отразиха, в частност, върху немските фирми, е една от тези причини. Друга предпоставка за случващото се е забавянето на темповете на икономическия ръст в Китай, както и в други развиващи се икономики.

Ако първите две причини са обусловени от външни фактори, то третата е създадена от самата еврозона. Тя се състои в структурните проблеми, възпрепятстващи възстановяването на редица европейски икономики, особено в страните в Южна Европа.

Изданието отбелязва също, че решаването на структурните проблеми в някои от страните изисква мащабни реформи. В същото време много от европейските икономики, в частност Испания, Португалия и Гърция вече демонстрират умора от промените. А в страни като Франция и Италия дори прекалено сдържаните програми е трябвало да бъдат ограничени под натиска на опозицията, отбелязва още изданието.