WADA обвини Русия в манипулиране на допинг пробите на Олимпиадата в Сочи

Докладът на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), който бе публикуван в понеделник, потвърди обвиненията в използване на допинг от руските спортисти по време на Олимпиадата в Сочи през 2014 г., предаде РИА Новости.

WADA започна собствено разследване, след като през май New York Times публикува материал с изказванията на бившия ръководител на Московската антидопингова лаборатория Григорий Радченков. В публикацията той твърди, че не по-малко от 15 руски спортисти, спечелили медали в Сочи, са били част от „допинговата програма“ на Русия.

Авторите на доклада обвиниха руските спецслужби, както и министерството на спорта на РФ в планиране на замяната на допинг пробите в лабораторията в Сочи. В материала се твърди, че в руското министерство на спорта са знаели за манипулациите с резултатите от изследванията и допинг пробите на спортистите.

Според WADA руският спортен министър Виталий Мутко също е бил запознат с манипулациите с допинг пробите, а решението за подмяната им е приел зам.-министърът Юрий Нагорних.

Според ръководителя на комисията, изготвила доклада, Ричард Макларън, независимото разследване е разкрило повредите в епруветките с допинг пробите, както и повишеното съдържание на сол в тях. По думите на Макларън, това потвърждава, че пробите са били отваряни.

Според доклада московската антидопингова лаборатория е защитавала спортистите, използващи допинг. Твърди се, че пробите, съхранявани там от 10 септември до 10 декември 2014 г., са били подправени чрез замяна на изследванията на урината. При това в WADA не са могли да определят методът, който ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия – бел. пр.) е използвала за прикриване на допинг пробите на спортистите, участвали в Олимпиадата в Сочи.

error: Съдържанието ни е авторско!