WADA е разочарована от решението на МОК да допусне Русия до Олимпиадата в РИО

WADA е разочарована от решението на МОК да допусне Русия до Олимпиадата в РИО

Публикувано от:

Световната антидопингова агенция (WADA) е разочарована от това, че Международния олимпийски комитет (МОК) не последва препоръката на агенцията за отстраняване на отбора на Русия от участие в съревнования, в това число Олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи пресслужбата на  WADA, предаде ТАСС.

„Световната антидопингова агенция е разочарована от това, че МОК не прие препоръката на изпълкома на организацията, основана на доклада на Ричард Макларън, която трябваше да обезпечи директен, силен и съгласуван подход“, заяви ръководителят на агенцията Крейг Риди. „Докладът на Макларън без съмнение разобличи държавната система на поддържане на допинга в Русия, което сериозно подкопава принципите на чистота на спорта, въплътени в Световния антидопингов кодекс“, добави той.

От агенцията съобщиха още за удължаване на пълномощията на Макларън, за да бъде завършена работата по разследването на обвиненията в антидопинговите машинации на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Той представи доклада си преди седмица и именно въз основа на него WADA препоръча на МОК, Международния параолимпийски комитет и на всички международни спортни федерации да отстранят руските спортисти от участие в състезанията им. Самият Макларън заяви, че представеният доклад е само повърхностен анализ и той е готов да продължи разследването при условие, че WADA осигури необходимото финансиране.