Visa се оплаква от последствията на санкциите срещу Русия

Една от най-мощните платежни системи в света Visa съобщи, че наложените от САЩ санкции по отношение на Русия се отразили негативно върху обема на транзакциите, което ще забави ръста на приходите през текущото тримесечие. Това предизвикало спад на акциите на компанията с 5%, съобщи РИА Новости.

„Ние станахме заложници на политиката на САЩ и политиката на Русия”, заяви финансовият директор на компанията Байрън Полит. Той съобщи, че в момента в Русия има издадени 100 милиона карти.

Напомняме, че на 21 март, без каквито и да било предупреждения международните платежни системи Visa и MasterCard, прекратили обслужването в провеждането на транзитни платежни операции на клиенти на руската банка „Россия”, на която преди това американските власти наложили санкции.

По-рано руският президент Путин заяви, че Visa и MasterCard, на които Русия предостави 90% от пазара си, сринаха доверието й. По този начин двете системи може да загубят този пазар, тъй като показаха, че са податливи на политическо влияние отвън.

Владимир Путин още веднъж подчерта, че във връзка с това, Руската Федерация има нужда от собствена платежна система.

error: Съдържанието ни е авторско!