Visa и Mastercard разблокираха картите на руски банки и признаха грешката си

Публикувано от:

Международните платежни системи Visa и Mastercard разблокираха картите на руската СМП Банк, а Mastercard – и на Инвесткапиталбанк, съобщиха за ИТАР-ТАСС от кредитните организации. В момента върви разблокирането. До вечерта всички карти, емитирани от банките, ще работят в предишния си режим.

Решението за СМП Банк е взето от платежната система Mastercard през изминалата нощ, а от Visa – сутринта.

Банка СМП смята, че по този начин платежните системи са признали грешката в действията си, предприети след въвеждането на санкции от страна на САЩ по отношение на основните акционери на компанията. След блокирането притежателите на карти на тази банка нямаха възможност да извършват плащания за стоки и услуги, както и да теглят пари в чужбина.

„Ние се радваме, че двете най-големи международни платежни системи чуха нашите аргументи и измениха решението си за блокирането, което не съответства на правните норми. Сигурен съм, че нашите клиенти са се отнесли с разбиране към създалата се ситуация”, заяви президентът на СМП банк Дмитрий Калантирски.

Припомняме, че в петък заради въведените от САЩ санкции международните платежни системи Visa и Mastercard блокираха обслужването си за четири руски банки: „Русия”, Собинбанк, Инвесткапиталбанк и СМП Банк, предаде ИТАР-ТАСС.