Visa и MasterCard отново заработиха в Крим

Visa и MasterCard отново заработиха в Крим

Публикувано от:

Притежателите на международните банкови карти Visa и MasterCard, издадени от руски банки, отново получиха възможността да теглят пари и да извършват други операции на банкоматите в Крим, предаде ТАСС.

Това е резултат от факта, че от 25 май всички 76 руски банки, работещи с Visa, изцяло превключиха обработката на своите операции към Националната картова система за разплащания (НСПК). Банките, работещи с MasterCard направиха това по-рано.

Припомняме, че НСПК бе създадена в Русия след като международните системи Visa и MasterCard отказаха да обслужват картите на няколко руски банки, попаднали в списъка със санкциите, наложени от Запада. НСПК създаде операционно-клирингов център за обработка на картови операции вътре в страната по картите на международните платежни системи, след което Западът да не може да блокира картите на руските граждани чрез въвеждането на финансовите санкции.

Руската система за картови разплащания заработи на 1 април в пробен режим. През декември НСПК планира пускането на собствени карти. Вече стана известно, че системата ще бъде наречена „Мир“, а логото ще бъде изображение на земното кълбо.