VII Национален конкурс за рецитатори на руски език –празник на духа

VII Национален конкурс за рецитатори на руски език –празник на духа

Публикувано от:

На 19 март  по инициатива на Руски камерен театър и с подкрепата на Россътрудничество  в Руския културно-информационен център, гр София, се проведе VII-ят  Национален конкурс за рецитатори на руски език „Родом из детства”. Тази година той бе посветен  на  Агния Барто и Муса Джалил,  чиято   110-годишнина  се отбелязва  не само от културната общественост в Русия, но и в България. Поезията на тези автори предизвика жив  интерес сред учениците на възраст  7-17 години.  Любовта към езика на Пушкин,  желанието за изява чрез силата на словото, усещането за  един светъл празник на духа доведе в столицата рецитатори от 19 града на България.  Заради огромния брой участници  прослушването на рецитаторите  бе проведено в две зали.

Вдъхновението и майсторството на младите таланти бе оценявано от компетентно жури в състав: Боряна Илиева – главен експерт във Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД, Святослав Чолаков –  представител на младежката организация на Федерация на „Съюза на съотечествениците“ и артисти от Руския камерен театър: Светлана Смолина, Александър Беспалов, Наталия Бенинска, Иван Базан, Николай Данчев, Олга Бороденко. В работата на конкурса  взеха  участие и Кирил Воронков и Калина Диханова, сътрудници в РКИЦ.

Поетичният маратон,  в който мериха сили индивидуални рецитатори и групови изпълнения, продължи близо  5  часа. Индивидуалните участници се състезаваха в два тура.  След първия тур десетте най-добри рецитатори се бориха за призовите места във втория решителен тур.

В конкурса от Севлиево взеха участие ученици от СОУ „Васил Левски”, които се представят традиционно в тази поетична надпревара. Името на СОУ“В. Левски“ и на град Севлиево се изговаряше с респект, отваряше врати на приятелството, създаваше усещане за празник на духа. Това стана възможно благодарение на отговорността, неимоверната воля за успех и талант на младите рецитатори, подкрепяни от професионализма на своите учители. С творчески замах и вдъхновение учителите по руски език и музика – Таня Попова и Ваня Ангелска изградиха литературно- музикалната композиция „Мгновения жизни“ по стихове на Муса Джалил и любими руски песни.  Изпълнението на техните ученици –рецитатори:  Йозлем Юмерова ,Соня Цонева , Ния Златкова  и вокалисти от клуба „Музика и танци на балканските народи“ при СОУ „Васил Левски“: Ина Василева, Ния Неделчева , Ксения Димитрова , Габриела Георгиева , Йоан Данаилов , Стела Георгиева , Евдокия Димитрова, Симеон Малчев , Ангел Гоцов , Мила Ан Туан Буй , Славена Давидова  донесоха  второ място на участниците сред груповите изпълнения. „Златните славеи“ на г-жа В. Ангелска, които  изпълняват  музикални произведения на няколко езика, показаха своята невероятна артистичност и майсторство при изпълнението на руски песни. Мотивите за любовта, за мира, за войната, за силата на майчиното сърце, съкровено изпетите послания изградиха невероятни внушения за живота на Муса Джалил – живот-борба, живот- песен, живот-безсмъртие.

Втора награда за индивидуален изпълнител във  втора възрастова група бе връчена на Румен  Гатев с ръководител Таня Попова.

Трета награда за индивидуален изпълнител във  втора  възрастова група бе връчена на Ива Стефанова  с ръководител Наташа Колева. Ива поднесе с изключителен драматизъм и артистичност своето стихотворение „Волки“ . Юлияна Мур  с ръководител Наташа Колева затрогващо  и по детски непринудено предаде посланията на стихотворението „Чулочки“ и това и донесе поощрителна награда . Голямата конкуренция във втора възрастова група  обаче не можа да отнеме от обаянието на невероятните изпълнения на учениците  от СОУ“В. Левски“, защото „високото“ начало в този конкурс  е положено преди шест години от Председателя на ОД“Русофили“ г-жа Наташа Колева. Нейните победи,  професионализъм  и всеотдайност  са пример за  достойна мисия на учител и общественик.

И тази година севлиевските участници бяха бурно аплодирани от публиката, а между двата тура и след награждаването получиха  висока оценка за изпълнението си от свои почитатели и членовете на журито.

През тези шест години севлиевските ученици  спечелиха в конкурса за рецитатори на руски език  7 първи места, 3 втори, 1 трето място и  1 поощрителна награда, което кара Севлиевската рецитаторска школа с основание да се гордее.

Таня Попова

конкурс 3 конкурс 4 конкурс 6 конкурс 7награждаванерециталрумен