Vice News: В Сирия Русия показа нещо от „сферата на фантастиката“ във въоръжението

Vice News: В Сирия Русия показа нещо от „сферата на фантастиката“ във въоръжението

Публикувано от:

Сирийската кампания на Русия се превърна както в политически, така и във военен успех за руснаците, съобщава американският сайт Vice News. Москва показа на целия свят, че нейната скъпа и дългогодишна програма за реформиране на въоръжените сили дава плодове.

Операцията на руските ВВС в Сирия разкри успехите на Русия в разработването на нови оръжия и подготовката на военни. За шест месеца бе свален едва един самолет, макар още преди години Западът да изказваше съмненията си, че Русия има „сериозни проблеми“ с провеждането на военни действия, пише американския сайт.

„Ако тогава някой беше казал, че през 2016 г. те (руснаците, бел. ред.) ще разгърнат военна кампания в Сирия – на такова далечно разстояние и с обновени ВВС ще водят въздушна операция с месеци и ще използват безпилотни самолети… Щяха да сметнат това изказване за научна фантастика“, пише Vice News.

Русия започна програмата си за обновяване на армията след войната с Грузия през 2008 г. Москва планираше да замени 70% от въоръжението, военната и специалната техника до 2020 г. И тази „амбициозна цел не беше празни приказки“. Това се оказа „ключов елемент от външната политика на най-голямата страна на света“, която изгуби могъществото си след разпада на СССР.

Сега Русия постигна съществени резултати при създаването на подготвени войски, а освен това и укрепи военновъздушната си мощ и системата за противовъздушна отбрана (ПВО). В Сирия Москва успя да демонстрира надеждността на бомбардировачите си и разгърна ракетните си системи С-400 за защита на сирийското въздушно пространство. Руската армия е станала по-мобилна, управлението – по-ефективно, а това са най-важните промени за една войска.

Проблемите в руската икономика обаче могат да повлияят на военните реформи, тъй като високите технологии са изключително скъпи. Русия има огромно количество бойна техника от съветските времена, но тя трябва да бъде подменена. В близките години ще трябва да бъде обърнато специално внимание и на корабостроенето. Преди Москва купуваше корабни двигатели от Украйна, но след конфликта Киев не иска да ги продава. Поради тази причина Русия може да има проблеми със създаването на нови кораби и с ремонта на старите, пише американският сайт.

От друга страна икономическите трудности могат да са от полза за армията. Броят на професионалните военни може да се повиши, тъй като в тежките за икономиката времена военната служба на договор изглежда по-привлекателна от задължителната.

Има пряка връзка между имиджа на Русия на международната сцена и развитието на арсенала ѝ. Парадът по случай Деня на победата миналата година е доказателство за това – тогава Русия се показа като мощна държава, с която трябва останалите да се съобразяват. Освен това военната модернизация има и идеологическа и патриотична сила.

По всяка вероятност следващите крачки по програмата за обновяване на армията ще са по-трудни за Русия отколкото предишните – пътят към реформите ще е скъп и сложен. Все пак успехът в Сирия показа колко много е постигнала Русия във военната област от 2008 г. насам.