USA Today: САЩ ограничиха подготовката на украинските военни

USA Today: САЩ ограничиха подготовката на украинските военни

Публикувано от:

Американските власти са съкратили военната подготовка на украинските военнослужещи, за да не предизвикват недоволство от страна на Русия, пише изданието USA Today, цитирано от РИА Новости.

По-рано Киев поиска помощ в обучаването на снайперисти за въоръжените сили на Украйна, но американското ръководство отказа, като обясни решението си с това, че подготовката на снайперисти представлява настъпателно действие, пише изданието.

След като през март Вашингтон увеличи разходите си за подготовка на украинската армия, бе посочено, че в рамките на помощта за разрешаването на конфликта в Източна Украйна САЩ планират да обучат военните предимно на отбранителни тактики и не смятат да доставят летално оръжие в страната, отбелязват авторите на публикацията.

„Целта ни е да помогнем на украинците да защитават по-ефикасно територията си, като при това не изостряме конфликта“, коментира ситуацията Майкъл Карпентър, зам.-помощник на министъра на отбраната на САЩ.

Както отбелязва изданието, решението на Вашингтон предизвика негативна реакция от страна на републиканците, тъй като те сметнаха политиката на Белия дом за прекалено предпазлива по отношение на Москва.