US шпионажът над Русия най-мащабен от Студената война

US шпионажът над Русия най-мащабен от Студената война

Публикувано от:

Американските разузнавателни агенции разширяват мащаба на шпионаж срещу Русия в нива, които са най-големите от края на Студената война, съобщи „Вашингтон поуст“.

Мобилизацията включва тайни агенти на ЦРУ, сателитни системи и други инструменти.

Има изместване на разузнавателните ресурси, които преди това отклониха вниманието от Кремъл, за да се фокусират върху терористичните опасности и военните зони, в които има US военни единици.

Високопоставени служители обявиха, че този ход цели да възстанови разузнавателните способности на Вашингтон на фона на силните позиции на Москва.

През последните две години САЩ бяха хванати неподготвени от руснаците, които анексираха Крим, намесиха се в сирийския конфликт, а освен това са обвинявани и за мащабни кибератаки в САЩ и Европа.

Тероризмът продължава да е във фокуса на американците, но за първи път от края на Студената война Русия се превръща в приоритет.

До този момент ЦРУ у другите агенции отделяха близо 10% от своя бюджет за Русия. През последните години процентът се е увеличил. US разузнавателите бяха обвинени, че действат твърде бавно и са позволили на Путин да спечели надмощие.

„Неуспехът да се разберат плановете и намеренията на Владимир Путин е най-големият разузнавателен гаф от 11 септември 2001 година“, заяви член на долната камара на Конгреса в САЩ.

Източник: Факти.бг