US-посланик се обяснява на Милош Земан

US-посланик се обяснява на Милош Земан

Публикувано от:

Американският посланик в Прага Андрю Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента Милош Земан.

Вчера Земан остро осъди поведението на Шапиро, който го разкритикува заради решението му да отиде в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-ата годишнина от победата на фашизма.

“След това изявление на Шапиро мисля, че вратите на президентския дворец “Храдчани” ще останат затворени”, каза Земан и подчерта: “Не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува и къде да не ходи. Няма да позволя на нито един чуждестранен посланик да ми се бърка в плановете за пътуванията ми в чужбина… Аз не отивам в Москва, за да присъствам на военния парад. Аз отивам там, за да отдам почит към 150 000 войници от Червената армия паднали за свободата на Чехословакия”.

“Съжалявам, че изказването ми е обидило президента Земан. Надявам се, че се оценяват моята искреност и готовност за разговори. Уважавам професионалните отношения с всеки един и използвам случая да кажа, че моите врати са отворени”, се казва в писмото на Шапиро до президента Милош Земан. /БГНЕС