Американски инструктор обучава украински войници

Американски инструктор обучава украински войници

US политолог: Три са причините за възможно настъпление на Киев в Донбас

Публикувано от:
Има някои тревожни признаци, че Киев планира военно настъпление в Донбас, счита американският политолог Стивън Коен за Sputnik.
„Аз съм убеден, че ако украинската армия, обучена наполовина от американски и други западни инструктори, започне настъпление в Донбас, то армията на Киев в нейния сегашен вид … ще бъде или сериозно разбита, или съвсем унищожена. Там повече няма да остане никаква армия” – е категоричен Коен.Коен очертава три възможни причини, заради които украинските власти разглеждат възможността за военна ескалация в Източна Украйна.

Първо, Киев разбира, че се намира в тежко политическо положение и поредната военна кампания се разглежда като единствен начин да получи подкрепа сред народа.

Втората причина е, че Киев при никакви обстоятелства не иска да спазва точките на Минските споразумения. А ако не искаш да водиш преговори, то трябва да воюваш. „Така че това ще бъде начин да се избегнат Минските споразумения” – отбелязва Коен.

„Третата причина е, че Киев го притискат от страна на Запада да започне настъпление. Едно от доказателствата е фактът, че все повече инструктори от САЩ, Канада, Австралия и Великобритания отиват, но не тренират батальоните на Националната гвардия, а редовната украинска армия” – твърди политологът.

Според Коен, САЩ могат да се намесят в ситуацията, ако украинската армия бъде разбита от опълченците. В този случай ще сработи „ефектът на доминото”, провокирайки Русия на ответна реакция. „Реакцията на САЩ и НАТО ще доведе до война с Русия. При това стълкновение на две нации, имащи ядрено оръжие. Така че това е вероятност за катастрофа” – добавя политологът.

Стивън Коен изразява надежда, че Киев няма да направи тази „безумна крачка”, но не изключва възможността това да се случи./БЛИЦ