US-историк: В Украйна сега има по-малко демокрация, отколкото при Янукович

US-историк: В Украйна сега има по-малко демокрация, отколкото при Янукович

Публикувано от:

В пушилката на конфронтацията с Русия американските политици не забелязват, че киевския режим, когото те поддържат, няма нищо общо с демокрацията, твърди в американския сайт Salon Стивън Коен, историк и експерт по СССР и Русия.

Според него, главният проблем се състои в това, че априорно считайки причина за всички сегашни беди „агресията на Кремъл”, в Америка не се опитват да преосмислят собствената политика за последните 20 г., а в нея е имало и не малко грешки.

„Ние казваме: всичко, което се прави в Украйна и против Русия, включително опасността да започне война, се прави заради демократична Украйна, подразбирайки под това Украйна под властта на Киев.”

„Би било разумно да попитаме доколко Киев всъщност е демократичен. Но кореспондентите на New York Times и Washington Post, редовно изпращайки своите съобщения от Киев, всъщност пишат под диктовка всичко онова, което говорят киевските власти и много рядко, а понякога и никога не задават въпроси за демокрацията на Украйна, която управлява Киев” – казва историкът.

Коен е убеден в необходимостта от сериозен анализ на дейността на киевското ръководство. „Готов съм да заложа пари, че такъв анализ ще покаже: в районите на Украйна, управлявани сега от Киев, има по-малко демокрация, отколкото преди свалянето на Янукович.

Историка го обхваща ужас, че Киев използва за обстрелите и бомбардирането на градовете артилерия и минохвъргачки, а до неотдавна дори и самолети, при това обстрелва не само големите градове от типа на Донецк и Луганск, но и други населени пунктове.

„Те са военни престъпници, ако не изхождаме от допускането, че опълченците обстрелват своите майки, бащи и сестри. Но не, това го прави Киев при подкрепата на САЩ. Така че Съединените щати в пълна степен са съучастници в разрушаването на градовете и унищожаване на хората на изток” – твърди Стивън Коен./БЛИЦ