US-журналистка разсейва митовете за “опасната за чужденци” Русия

US-журналистка разсейва митовете за “опасната за чужденци” Русия

Публикувано от:

Въпреки образа, към който често прибягват новинарските медии в САЩ при описване ситуацията в Русия, тя е по-безопасна за туристите независимо от политическите промени през последната година, твърди американската журналистка-фрийлансер Чарли Уайлдър, работеща за Spiegel и пристигнала в Москва преди 14 месеца.

В своя голяма публикация в New York Times тя пише, че много хора от нейното обкръжение се опасявали за нейната сигурност в Русия и са й препоръчвали да бъде предпазлива. „Сякаш отивах в зона на бойни действия”, пише тя.

Уайлдър отбелязва, че на Запад не са отправяни никакви сериозни призиви да не се посещават едни или други места в Русия, с изключение на граничните райони с Украйна и територията на Северен Кавказ.

Не може да се каже, че настроенията съвсем не са се променили, уточнява журналистката, като припомня събитията от последната година – Крим и Украйна. Освен това Уайлдър се позовава на допитването до общественото мнение, демонстриращо донякъде негативно отношение на руснаците към американците.

„Аз видях повече антиамерикански настроения в Берлин, макар и в по-самодоволния европейски ляв вариант, отколкото виждам в Москва”, обяснява тя и пояснява, че за 14 месеца живот в столицата нито веднъж не се е сблъсквала със ситуация западен турист да е нападнат заради неговата националност.

Чарли Уайлдър признава, че може би главният аргумент да посети Русия сега е отслабването на рублата – идването в Русия станало по-изгодно от преди. Много неща – от кафето в кафетерията до стаите в добрите хотели и главните музеи на Москва и Санкт Петербург – са станали по-евтини за чужденците. При ресторантите тя си избрала стратегия да предпочита заведенията с местна кухня.

Олга Сковелева, мениджър по туризъм на руска компания, разказала на Уайлдър, че мнозина туристи отначало се вълнуват за своята сигурност, но после се успокояват. „Ние им обясняваме, че политическата ситуация никак няма да им попречи. Като вземам под внимание международната обстановка и как я описват медиите, понякога и аз се удивявам, но това е истината.”/БЛИЦ