US аналитик: Дипломатическите успехи на Русия обезсилват натиска срещу нея

US аналитик: Дипломатическите успехи на Русия обезсилват натиска срещу нея

Публикувано от:

Последните дипломатически победи на руския президент Владимир Путин обезоръжават западната стратегия срещу Русия, смята Ричард Вайтц, аналитикът от Института Хъдсън във Вашингтон.

Путин задейства няколко крайно важни проекта с държави, с които Западът е свързан заради жизнено важни проблеми на безопасността. Сред тях са Иран, Пакистан и Северна Корея. Това доведе не само до увеличаване на дипломатическото влияние на Русия, но и повиши нейната значимост в очите на най-уважавания от нея партньор Китай, отбелязва авторът в своя статия в “Бизнес инсайдър”.

Русия създава с Иран съвместна банка, която ще позволи на техните компании да не зависят от западните валути или санкции. Освен това двете държави си сътрудничат в сферата на сигурността, извършвайки съвместни маневри, а също в сферата на мирния атом. Така всички опити да бъдат отслабени руско-иранските, а също руско-сирийските отношения постоянно се провалят, отбелязва Ричард Вайтц.
Ноември 2014-та донесе успехи на руската дипломация в Пакистан. Сергей Шойгу стана първият военен министър, който посети тази страна след 1969 година. Страните подписаха рамково споразумение, което е основата за по-нататъшното военно и военно-техническо сътрудничество. Те се договориха и за доставки на руски бойни и транспорти вертолети Ми-35, се казва в статията. Смелото решение за продажба на вертолети на Пакистан до голяма степен е резултат от засилилото се стратегическо сътрудничество между Русия и Индия на фона на обстановката в Афганистан. Декемврийското посещение на Путин в Индия и подписването на редица договори между двете страни свидетелства, че развитието на връзките с Пакистан не е повредило на отношенията между Москва и Делхи, констатира авторът.

Русия съумя съществено да усложни дипломатическите маневри на САЩ, защото Москва създава алтернативи за ключови играчи в различни региони, а това им позволява да парират отчасти натиска на Америка по редица въпроси, например в сферата мирния атом или борбата с тероризма, отбелязва Ричард Вайтц. /РИА “Новости”

Вашингтон / САЩ
Поглед Инфо