US-анализатор: САЩ вече ще трябва да се съобразяват с Русия и в Африка

US-анализатор: САЩ вече ще трябва да се съобразяват с Русия и в Африка

Публикувано от:

Две десетилетия след разпадането на СССР Русия отново се стреми да стане значим играч на Африканския континент, пише Джон Кемпбел в The Council on Foreign Relations (CFR).

В условия на санкции Африка става все по-привлекателна за руските инвестиции, при това страните от континента могат да станат политически привърженици на Москва, счита анализаторът. Ефективността на руската политика по възстановяване на позициите в Африка макар да е все още под въпрос, все пак нейните успехи в това направление е все по-трудно да бъдат игнорирани.

От 2000 до 2012 г. Русия е увеличила 10 пъти търговския оборот с Африка. Тя влага не малко средства в проекти по добив на полезни изкопаеми: през 2015 г. е подписан договор за строителство на нефтопреработващ завод в Уганда, а през 2014 г. – за разработка на платиново находище в Зимбабве.

Определена роля в укрепване на руските позиции играе и фактът, че Москва исторически е подкрепяла борбата на африканските страни за независимост, за което тя не забравя да напомни. Освен това Русия активно участва в миротворчески операции на континента, а така също е голям доставчик на оръжие.

„Руското оръжие става все по-популярна алтернатива на американското, което все още доминира на пазара, независимо от високата си стойност” – се отбелязва в публикацията. Например, когато през 2014 г. САЩ отказаха да доставят на Нигерия вертолети Cobra, властите в страната спряха американската програма за подготовка на нигерийската армия и се обърнаха за помощ към Русия.

САЩ, Великобритания, Франция и Китай засега изпреварват Русия на Африканския континент, пише авторката. Текущата тенденция обаче е такава, че за дългосрочната политика в Африка Русия става все по-значим играч, отбелязва Кемпбел./БЛИЦ