US-анализатор: Русия е възраждаща се империя

US-анализатор: Русия е възраждаща се империя

Публикувано от:

Очаква се икономическата ситуация в Русия в най-близко време да започне да се подобрява. Увеличаването на лихвите почти до 20% и свободно харчене на валутните резерви пречупиха гребена на руската криза.

Много повлия и липсата на значителен външен дълг, пише наблюдателят на The Washington Times Тод Ууд, цитиран от БЛИЦ.

Според мнение на Ууд, икономическата ситуация в Русия в най-близко време ще се подобрява в следствие и на това, че руските организации ще намерят начин да се присъединят към нови източници на финансиране, като Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.

Анализаторът е уверен, че европейските санкции по отношение на Русия ще бъдат отслабени в скоро време, тъй като „Европа се нуждае от Русия, от руския пазар и газ”.

„Докато говорим, Русия вече е готова да окаже помощ на Гърция. Путин търси начин да създаде нов „Южен поток” и побеждава в тази партия, ако още не сте забелязали” – пише експертът.

Независимо че руската икономика се намира в тежка ситуация, нея я поддържат огромните запаси от природни ресурси и щом ситуацията „отива към поправяне”, западните инвеститори, имащи опит от работата в страната, ще се върнат на пазара, отбелязва Ууд.

„Русия е велика възраждаща се империя, даже независимо от това, че процесът на възраждане може да не изглежда така „красиво”” – счита авторът.