US-анализатори: Русия ще изненада Пентагона със „загадъчна атомна подводница”

US-анализатори: Русия ще изненада Пентагона със „загадъчна атомна подводница”

Публикувано от:

В състава на руския флот се очаква да се появи нова „загадъчна атомна подводница”, способна да конкурира американския лидер „Джими Картър”, съобщи основателят на блога за военна тематика War Is Boring Дейвид Екс за изданието The Daily Beast.

Анализаторът Екс отбелязва, че на 11 август в доковете на Северодвинск се е появила новата атомна подводница с име „Москва”. (Името е на автора, а според руски източници на 11 август в Северодвинск се е състояла церемония за извеждане от монтажното хале на ракетния подводен крайцер със стратегическо предназначение БС-64 „Подмосковье”.) Според Дейвид Екс, подводницата е основно модернизирана версия на съветски подводен крайцер от 80-те години, браздил тогава водите на Арктика.

„Подводницата „Москва” е разработвана като атомна подводница от четвърто поколение (DELTA IV по кодификация на НАТО) с екипаж от 125 души и въоръжение от 15 междуконтинентални балистични ракети” – пише Дейвид Екс. През 1999 г. подводницата е изпратена на преоборудване. Предполагаше се, че „Москва” ще стане съд със „специално предназначение” и ще бъде използвана за работа от атомни дълбоководни станции и потенциално за събиране на информация.

Сега пред „Москва” стоят други задачи – частично подводницата ще бъде научна станция, шпионска подводница, а така също ще служи за база на други съдове и безпилотни подводни апарати, добавя Екс.

Американският военен анализатор Ерик Вертхайм счита, че каквато и да е основната цел на новата атомна подводница, самият факт на нейното появяване говори за желанието на РФ да модернизира флота и да отправи предизвикателство към ВМФ на САЩ в надводното и в подводното пространство.

Според Дейвид ЕКС, сегашен лидер сред световните конструктори на атомни подводници си остават САЩ с техния флагмански проект подводницата “Джими Картер” (USS Jimmy Carter SSN-23). Експертите и до сега не са уверени какви задачи ще изпълнява новата подводница, но е напълно възможно специални устройства и роботи на съда, намирайки се на дъното на морето, да се присъединява към подводни кабели, което ще позволи на американските спецслужби да прехващат международните комуникационни сигнали, включително интернет-трафика.

Експертът по подводници от Масачузетския технологичен институт Оуен Коутсчита, че в „Джими Картър” има „лунен сектор” – депо за аквалангисти, водолази и безпилотни апарати, позволяващи да оперират от него на дълбочина и да се връщат.

Друг военен експерт, консултиращ Белия дом по въпросите на „подводната стратегия” Норман Полмар обаче обръща внимание, че Русия практически няма такива кабели, които може да се прослушват.

„За каквито и цели да е създадена подводницата „Джими Картър”, тя може да стане това, което американският наблюдател дори не може и да си представи” – Дейвид Екс. А Норман Полмар, запознат с работата на множество конструкторски бюра за проектиране на руски подводници, отбелязва, че американските конструктори „никога не са били толкова изобретателни, както тези момчета”./БЛИЦ