UK ползва музейни танкове и цивилни за симулация на III световна с Русия

Танкове от времето на СССР от музей и наети цивилни граждани са проиграли ситуация, в която руснаците нападат Естония, предаде RT , като цитира британските таблоиди. Симулацията се е разиграла в Салисбъри Плейн и е била „възможно най-близка“ до реалността във „всеки детайл“.В учението британската армия се изправила срещу „руснаците, които нахлуват в Естония“, съобщиха „Сън“ (The Sun) и „Мейл он Сънди“ (The Mail on Sunday), като цитираха източници от армията. Изданията публикуваха и снимки от събитието.nintchdbpict000286654439nintchdbpict000276200910

Ролята на „нашествениците“ била поверена на „гурки цивилни, наети чрез агенция за подбор на персонал“. „Враговете“ пък били облечени с „отличителни сини униформи“ и били въоръжени с автомати АК-47, „каквито носят войските на Путин“.

AK-47 е морално остаряло оръжие, проектирано малко след Втората световна война. Въпреки че руската армия разполага с милиони такива оръжия, министерството на отбраната престана да ги купува още през 2011 година. В момента на въоръжение е АК-74, а елитните войски използват по-напреднали специализирани оръжия.Според „Мейл он Сънди“ по време на учението „руснаците“ извършили нападение с „танк Т-72 – модел, който неотдавна бе осъвременен от Кремъл срещу 20 млн. паунда на танк“.

На теория Т-72 действително може да бъде използван от руската армия при конфликт. По-старите модели, които все още са на служба в Русия, обаче, отдавна са на склад, а повечето от 2700-е машини, които се използват за учения, са модели Т-90А, Т-80У, Т-80БВ и Т-72Б.

Според британските таблоиди британските войници обсипали „армията на Путин“ с „ракетни удари от хеликоптер Apache и залпове от бойни машини `Warrior“, отблъсквайки „нашествениците“, въпреки че предполагаемо са в обсега на действие на хиляди руски войници и ядрени бойни глави в Калининград на Балтийско море“.

Източник:  „Руски дневник