Toys for boys

Toys for boys

Публикувано от:

Toys for boys – играчки за момчета. Има и играчки за момичета; всички идваме от нашето детство. Купих си нова играчка – компютър с ябълка. Ябълката символизира Ню Йорк. Има по-големи големи градове, но Ню Йорк е Градът с главна буква, както казваше Труман Капоти.

Стив Джобс направил ябълката нахапана. Mac Аpple-computer не е като Microsoft Windows и аз миналата сряда си написах писаницата на Mac, ала съм пратил в редакцията предишна писаница. След два часа забелязах моята грешка и пратих новата си писаница.

В редакцията на в. “Сега” не ми барат текстовете; сам си нося отговорността. Мисля, че така трябва да е във вестник, който е свободна трибуна за различни мнения, а не партийно или корпоративно издание. Башка, че се изразявам както човек говори на маса, понякога с думи, които са нестандартни меко казано, неприлични по-точно казано.

Не е опасна моята играчка. На приятеля ми Томски, който е по-младо от мен остаряло момче, сега играчката му е Land Rover. Той преди 20 години мечтаеше за аеропланче Cessna Cititation 680 Sovereign, аз за ветроходна яхта.

Не съм оръжейник и не знам защо Калашников е любимата играчка на убийците. Едно време телохранителите на саудитския владетел бяха с позлатени, повтарям – с позлатени калашници.

Не съм воювал, но като военен дописник видях немалко войни по света. Българският генералитет са невоювали натовски службогонци. Що за генерали са невоювалите генерали? Те са остарели момчета, които си искат техните играчки. Искат българите, които са самозапалват от отчаяние и умират от глад, да им купят натовски играчки – изтребители – позлатявайки продавачите на играчки. Българската “професионална” армия тъй щяла по-добре да ни пази.

Професионалната армия в САЩ е от 1973 г., когато привършваше войната във Виетнам (US military draft ends Jan. 27 1973). През 1958 г. Елвис Пресли получи повиквателна и отиде войник, има филми как го подстригват, как той стреля с гранатомет и други военни играчки. US хлапетата си казваха “Щом Елвис е готов да се бие за нашата страна, права или не, Our country right or wrong it’s my country и аз”. Военните пазеха Елвис да не го убият, но всеобщата военна повинност пораждаше национална сплотеност.

В България по времето на Стамболийски било по-либерално. Военната повинност била задължителна, няма накъде да шаваш, но можеш да се откупиш. Баща ми получил призовка от трудови войски и се откупил.

Бил Клинтън избягал в Швеция, за да не ходи войник. Соломон Паси, син на баща си, още по-лесно изклинчил. Такива манкьори от военната повинност са най-войнствените, когато не те, а други ще воюват. Бил Клинтън бомбардира Белград, красавецът в US военна униформа Джейми Шей каза от телевизионните екрани, че НАТО благодари на България за нейното смело решение да предостави въздушното си пространство, Мони Паси каза “Майната му на православието”, когато косоварските мюсюлмани взривяваха вековните православни църкви.

Не съм атеист, агностик съм. Не съм ревностен черковник, но за никоя религия не казвам майната й. Измивам се, събувам се и със смирение пристъпям по персийските килими в Синята джамия или в другите джамии на великия строител Синан. Не казвам “Je suis Charliie”. Мюсюлманите, които искат да наложат техните обичаи в Европа, да си вървят, откъдето са дошли, да вървят на майната си.

В Родопите изникнаха отвратително грозни джамийки с минаренца от ламарина и репродуктори, възпроизвеждащи повика на мюезина. Отвращавам се. Отвращавам се и от тъпотията на родопските българи, които се писаха мюсюлмани.

България е:

1. Първа в убийството на карикатуристи – Фра Дяволо го убиха много преди тия от Charlie да ги застрелят с калашник.

2. Първа по съвременен тероризъм – турски атентатори сложиха бомба в купето за майки с деца и бомбата гръмна на гара Буново и сега на убийците им правят паметници, щото били борци за демокрация.

3. Първа по лицемерен хленч за смяната на турските имена с български.

Хасан го преименували на Асен. И к’во? Голяма работа, вай, вай. Стига сте хленчили за “възродителния процес”, бе. Аз се преименувах от Димитри Илиев на Димитри Иванов още през 50-те години на ХХ век. Заради вас, българските “турци”. Вие и рабфаковците имахте привилегии за влизане в университетите, а аз пет пъти започнах да следвам и после пет пъти ме изхвърлиха. Смених си името да не ме познават, че съм син на неблагонадеждния си национализиран баща, пратен в лагер. Не искам да ми се извините, че ме принудихте да си сменя името, не хленча като вас. Ама бактън от вашето хленчене.

Онзи ден гърците казаха бактън от европейските банкери. Поискаха да ни изкупят островите срещу нашия дълг. Германците имат непогасен дълг към нас от Втората световна война.

Ще се наложи т.нар. “световна общност” да използва целия арсенал от мръсни номера, за да провали новото гръцко правителство. Предполагам, че ще успее.

А в Украйна? Какво ще направи “световната общност”? Прави каквото може. Ама натовците не могат да стрелят, бе. При бомбардировките на Белград една ракета отвя покрива на къща в Горна баня. Е хайде, collateral damage. Ама над Украйна трябваше да уцелят самолета на Путин, а те уцелиха малайзийски еърлайнър. US спътник, който може да прочете дори номера на твоя автомобил, е заснел всичко как е станало, но US си траят за гафа.

Автор: Димитри Иванов, в. Сега