Times: Обама може да се опита да влезе в историята чрез примирие с Путин

След неуспехите във външната политика, президентът на САЩ Барак Обама, чийто мандат върви към своя край, може да се опита да впише името си в историята чрез примирие с руския лидер Владимир Путин, пише британското издание „Таймс“ (The Times) в статия, цитирана от gazeta.ru в четвъртък (18 август).Както е известно, в САЩ често наричат Обама „куца патица“ – израз, който американците използват за несретник. Според изданието обаче Обама може да се сравни по-скоро с „оскубана и разфасована“ патица.

Вестникът отбелязва, че сегашният глава на Белия дом няма тежест във външната политика. През първите си години на поста той подкрепяше позицията, че бездействието не е така вредно, както действието, затова не нахлу в Сирия и не се занимаваше така активно с Либия.Обама искаше да го оценяват по войните, които не е водил.

В същото време той се стараеше действията му да работят така, че името му да влезе в учебниците по история. „Отварянето“ на Куба обаче бе помрачено от нежеланието на братята Кастро да делят властта, а Иран, независимо от сделката със САЩ, в момента подкрепя сирийския президент Башар Асад и пуска Русия във своите въздушни бази. Наблюдателят на „Таймс“ смята, че е време „Обама да се събуди и да види какво е направил: нова военна ос в Близкия изток, скрепена с презрение към Вашингтон“.

Според автора на статията през последните няколко месеца като президент Обама може да сключи сделка с Путин, според която САЩ да отстъпят от Украйна, а Русия да престане да се „заиграва“ с Турция. Москва е убедена, смята изданието, че Вашингтон по-скоро има интерес да задържи Турция в НАТО, отколкото да продължи конфликта заради присъединяването на Крим. А европейците явно искат повече да се запази миграционното споразумения с Анкара, отколкото Украйна да влезе в ЕС.

Както отбелязва журналистът, Кремъл, който не изключва на президентските избори в САЩ да победи кандидатът на Демократите Хилари Клинтън, има интерес от подобна сделка. Обама, макар и да не го желае особено, може да се възползва от последната възможност да остави следа в историята, както го стори бившият президент на САЩ Роналд Рейгън, като заложи основите на края на „студената война“.

Източник: Руски дневник

error: Съдържанието ни е авторско!