Time разкри човека, набеден от Украйна за руски военен

Мъжът от фотографиите, които украинските власти разпространиха с цел да докажат руската намеса в ситуацията в Украйна, в действителност е част от народното опълчение, пише американското списание Time, предаде ИТАР-ТАСС.

В репортажа на списанието дори е споменато името на този човек – Александър Можаев с псевдоним Бабай, който според американските журналисти, фигурира на замъглената снимка на опълченците от Краматорск. Украинските власти разпространиха тази снимка заедно с фотография, която се смята, че трябва да е направена в Грузия през 2008 г., на която е фотографиран брадат мъж в камуфлажно облекло с емблема на ГРУ (Главно разузнавателно управление). Украинските власти твърдят, че това е един и същи човек, като според тях това е руски военен служител. На това обвинение самият Можаев заяви, че ако в обхванатия от протести Славянск наистина имаше руски военни, то обстановката по улиците би била далеч по спокойна.

Журналистката от Time е провела разследване, открила Можаев в Краматорск, където той участвал в превземането на сградата на Службата за сигурност, и му показала снимката, за която се твърди, че е направена в Грузия. Опълченецът отговорил, че никога не е ходил в Грузия и никога не е имал отношение към специалните служби. Останалите протестиращи се присмяли на снимката, която американската журналистка предоставяла като доказателство, и заявили, че човекът на фотографията „прилича по-скоро на Осама бин Ладен, отколкото на нашия Бабай”.

Славянск е под контрола на протестиращите вече седмица, но авторът на репортажа в Time не е успял да намери признаци за постъпването на каквато и да било материална помощ от страна на Русия.

Протестиращите дават интервю пред американските журналисти в замяна на бензин за патрулиране на града. „Народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви пред Time, че ресурсите им са на свършване, което се стори на американските журналисти по-достоверно, отколкото твърденията на Киев, че Русия помага на протестиращите с пари, оръжие и военни кадри.

error: Съдържанието ни е авторско!