Time посочи пет причини, поради които ЕС се превърна в основна цел за ИД

Атентатите в Брюксел доказаха, че ЕС се е превърнал в основна мишена на ислямисткия тероризъм и за това има няколко причини, пише сп. Time, цитирано от РИА Новости.

На първо място, почвата за терористичните актове вече е била подготвена. Всичко започна през пролетта на 2014 г., когато френски гражданин, свързан с „Ислямска държава“ (ИД), откри огън в Еврейския музей в Белгия. След това последваха нападението на редакцията на френския седмичник Charlie Hebdo и парижките атентати миналата есен. В резултат на всичко това загинаха над 185 души. Общо ИД е извършила (или е подтикнала други към извършването) близо 75 атентата в 20 страни, без да се смятат Ирак и Сирия. Колкото по-силно изтласкват ИД от Близкия изток, толкова по-явна става заплахата от страна на групировката за целия свят, пише изданието.

Второ, Европа се превърна в нещо като база за вербуване в ИД. Терористите избират градовете, които атакуват, не на случаен принцип. През периода 2012 – 2015 г. над 400 души са заминали от Белгия в Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД. От Франция за същия период са заминали 1200 души. По този начин Париж и Брюксел се превърнаха в европейски столици, доставящи най-голям брой терористи в Близкия изток, се казва в публикацията.

Третата причина се състои в непрестанната мигрантска криза, която ИД също използва като инструмент за вербуване. През 2015 г. в Европа пристигнаха над един милион бежанци, а от началото на тази година – 135 хиляди. Кризата с мигрантите предоставя на радикалите „блестяща възможност“ да провокират разкол между мюсюлманския Изток и Запада. Много от европейските лидери помагат на ислямистите, заявявайки, че ще приемат само бежанци-християни, пише Time.

Четвърто, ИД използва усилващия се разкол в Евросъюза. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която на практика е основния лидер в ЕС, много трудно успя да постигне споразумение за бежанците с Турция, като й обеща безвизов режим. След атентатите в Брюксел обаче, европейците с още по-голяма неохота ще приемат факта, че турските граждани ще пътуват свободно из Европа. Лидерите на редица страни вече заговориха за връщане на вътрешните граници на ЕС. Това обаче може да сложи край на Шенгенската зона, а заедно с нея да постави под заплаха европейския проект като цяло, се казва в статията.

И накрая, Европа е отслабена от предстоящия референдум във Великобритания. Ако тази важна за ЕС страна излезе от състава му, това ще постави под въпрос самото съществуване на съюза. Освен това, 53 % от французите и над 45 % от немците, испанците и шведите искат да проведат собствени референдуми. Можем само да си представим какво ще се случи, ако в навечерието на гласуването във Великобритания избухне терористичен акт. Лидерите на ИД разполагат с много възможности за дестабилизиране на Евросъюза, пише Time.

error: Съдържанието ни е авторско!