The Week: Руски „дребен“ изтребител „може да ви завърти главата“

The Week: Руски „дребен“ изтребител „може да ви завърти главата“

Публикувано от:

Говорейки за реактивните изтребители на Русия, малцина си спомнят учебния изтребител Як-130 – „дребен самолет с възмутително количество въоръжения”, пише британското списание The Week, цитирано от РИА Новости.

Самолетът е съвместна разработка на ОКБ „Яковлев” и италианската Aermacchi, но производството в двете страни е напълно самостоятелно. От поръчаните 137 броя Як-130 за Русия са произведени едва 58 броя, на въоръжение са и във ВВС на Алжир.

„Когато става дума за руски реактивни изтребители, в заглавията като правило попадат най-добрите от тях – например от серията „Су” или „Т-50”. Обаче не толкова „бляскавия” учебен изтребител като Як-130 е способен да завърти главата на човек … защото той явно представлява нещо повече от просто учебен самолет” – пише списанието, обръщайки внимание преди всичко на неговото въоръжение.

Под всяко крило на „Яка” са разположени три възела за окачване. „Това означава, че той може да носи до 3 тона въоръжение: ракети клас „въздух-въздух” и „въздух-земя”, високоточни бомби, свободно падащи бомби, реактивни снаряди, оръдейни контейнери и външни резервоари” – пояснява The Week по-нататък.

Освен това още две точки за окачване се намират в краищата на крилете – там може да се разположат ракети „въздух-въздух” или устройства за пускане на така наречените термични капани. „Това обаче не е всичко” – отбелязва изданието. Под тялото на изтребителя може да се инсталира авиационно оръдие калибър 23 мм.

„Окачете на Як-130 две 220-килограмови бомби, оръдеен контейнер, два външни горивни резервоара и ще получите самолет с максимален боен радиус на действие 367 морски мили (680 км.)” – продължава списание The Week. Това е твърде прилично, ако се сравнява например с американския лек изтребител F-16.

The Week прави аналогия с американските тренировъчни самолети, които били „безнадеждно остарели”. За отбелязване е, че в рамката на програмата за купуване на такива самолети САЩ предвиждат да придобият италиански Aermacchi М-346 , аналогът на руския Як-130.

Изданието отбелязва, че многоцелевите учебно-бойни реактивни изтребители вероятно не са най-очевидното средство за максимализиране на бойния потенциал на ВВС. В същото време обаче такива самолети се явяват целесъобразни и сравнително евтина замяна на традиционните изтребители, пояснява The Week.