The Washington Free Beacon: Ердоган превърна Турция в „инкубатор на терора“

The Washington Free Beacon: Ердоган превърна Турция в „инкубатор на терора“

Публикувано от:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е превърнал страната си в “инкубатор на терора” с което се опитва да се позиционира като партньор за Запада. Това становище изразява електронното издание „The Washington Free Beacon”, цитиран от ТАСС.

Изданието твърди, че турските власти “умишлено пренебрегват факта, че страната е позволила на Ислямска държава (ИД) да се развива и „метастазира” в региона. Турция помага на ИД, с което извлича полза, като правителството умело хвърля прах в очите на западните си колеги. По време на срещи с американски и европейски официални лица Ердоган само на думи поддържа демокрацията и партньорството.

Според изданието президентът “прави напълно различни изявления пред турците. Като кмет на Истанбул, той говори за себе си само като “Имам на Истанбул” и използва момента да заяви, „Слава на Всемогъщия Бог, че аз служа на шериата “, се посочва в статията. През последните години той обяви целта си за” култивиране на религиозно поколение, което вече е изпратено в Сирия и Ирак“.

Изданието подчертава, че “терористи редовно пресичат границата с Турция не само за лечение, но също така за отдих и забавление.” “Някои търговци в Истанбул открито продават рекламни материали на групировката, като казват, че приходите от продажбите отиват за подкрепа на въоръжени групировки в Сирия и Ирак” се посочва в статията.

Авторите смятат, че ако турските власти отменят безвизовия режим със страни като Ливан, Мароко, Тунис и Йордания, попълненията за „Ислямска държава” рязко ще намалеят.

„The Washington Free Beacon” отбелязва, че “контрабандисти, занимаващи се с търговия с петрол от ИД, разчитат на Турция” в продажбата на “черното злато” на официалния пазар. “Те подкупват местни лидери и може би дори органите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (партията на Ердоган)”, посочва публикацията.

“Анкара подкрепя и терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” – структура свързана с “Ал Кайда ” в Сирия. И вместо да награди с медали турските войници, които са заловили камиони с оръжия, предназначени за радикалите, Ердоган нарежда да ги арестуват, ” сочат данни на турското разузнаване изтекли в медиите.

Статията посочва, че през 2014 г., когато кюрдите се борят с терористите за граничния град Кобане, “Ердоган отвори границата и остави екстремистите да удрят в гръб кюрдските милиции “Пешмерга”.

“От самото начало, Ердоган смята кризата със сирийски бежанци като своя коз, а не като човешка трагедия. Той предлага на сунитските бежанци турско гражданство, в случай че се заселят в провинциите на страната, които в момента са населени с алауити – представители на шиитския клон на исляма”, отбелязва изданието.

В допълнение, според изданието, след като редица страни признаха геноцида срещу язидите в Близкия изток, ” Турция отказа да окаже помощ на това население наравно със сунитите.”

Според вестника, споразумението от 17/18 март ще бъде “лост за натиск върху Запада в ръцете на Ердоган.” В статията се цитира и мнението на краля на Йордания Абдула II, според който “изпращането на терористи в Европа е и част от политиката на Турция.”