The Wall Street Journal: Украйна се опитва да прекъсне взаимоотношенията си с Русия, но не може

The Wall Street Journal: Украйна се опитва да прекъсне взаимоотношенията си с Русия, но не може

Публикувано от:

Властите в Украйна се опитват по всякакъв начин да прекъснат взаимоотношенията си с Русия, но не могат да го направят, пише американското издание The Wall Street Journal, предаде РИА Новости.

Според изданието, опитите на местните компании да преориентират украинската икономика на запад се увенчават с неуспех, тъй като в момента те не представляват никаква конкуренция за западните фирми.

Повечето предприятия от тежката промишленост, които са създадени още по времето на СССР, имат тесни връзки с Русия, които трудно могат да бъдат прекъснати, въпреки опитите на Киев да го направи чрез споразумението за асоцииране с ЕС, многомилиардните заеми и антикомунистическите закони.

„Но да обърне икономиката си към Запада –това е по-трудна задача“, пише изданието.

От една страна в Украйна намират място ярко изразените антируски настроения. като например изданието посочва рекламните билбордове в Бердичев, намиращ се съвсем близо до Киев, известяващи за военните победи над „проруските сепаратисти“ в източната част на страната, свалянето на паметника на Ленин, както и това, че думата „Русия“, изписана на една от местните банки активисти са „украсили“ в цветовете на украинското знаме.