The Wall Street Journal: Оста Москва-Пекин-Техеран няма да позволи на САЩ да спят спокойно

The Wall Street Journal: Оста Москва-Пекин-Техеран няма да позволи на САЩ да спят спокойно

Публикувано от:

Значението на сделката по иранската ядрена програма се заключава в това, че Русия и Китай ще усилят своето влияние в региона, а също и в появата на нова геополитическа ос Москва-Пекин-Техеран, която ще ускори „залеза на Америка“. Това пише анализаторът от Института Хъдсън Артур Герман в своя статия за The Wall Street Journal.

Герман посочва, че възникването на новата ос ще се случи „почти веднага“ и това ще стане най-голямото геополитическо изместване на влиянието в Близкия Изток от времето на Суецката криза от 1956 година. При това, отбелязва той, във възникването на такава ос няма нищо удивително, доколкото именно Русия и Китай са се противопоставяли на налагането на икономически санкции на Иран, тогава, когато САЩ активно са прокарвали тази идея в ООН, без да отчитат позицията на Москва и Пекин.

Анализаторът е убеден, че именно КНР и Русия ще станат важните играчи във възстановяването на иранската икономика в периода след санкциите – като се започне с информационните технологии и се стигне до развитието на газовия и петролния добиви.