The Times: Руското оръжие е по-ефективно от британското на бойното поле

The Times: Руското оръжие е по-ефективно от британското на бойното поле

Публикувано от:

Руските Въоръжени сили превъзхождат британските военни на бойното поле по огнева мощ и ефективност на средствата за радиоелектронна борба, пише британският вестник The Times, позовавайки се на военен доклад, в който се дава оценка на ефективността на силите и средствата на страните при условен конфликт, предаде ТАСС.

„Руското оръжие, включително и ракетните пускови установки и системите за ПВО, са по ефективни от британските им аналози“, отбелязва изданието.

The Times обръща внимание на съдържащото се в доклада заключение за предимствата от използваните от Русия радиоелектронни средства при „повреда на вражеските дронове и срив на военните задачи на противника“, което може да застраши самолетите на НАТО и координацията на силите на земята.

В доклада като пример за руското превъзходство в огневата мощ се разглежда РСЗО БМ-30 “Смерч“, която е способна да атакува цели на разстояние до 90 км, което е с 30 км повече от показателите на подобна система британско производство. В това РСЗО (ракетна система за залпов огън – бел. пр.) могат да се използват реактивни снаряди, сравними по мощност със свръхмалки тактически ядрени боеприпаси с термобарична бойна глава.

Според данни от Международния институт за стратегически изследвания, Русия заема четвърто място в света по разходи за отбрана, като е похарчила $65,6 млрд. през миналата година. Великобритания се класира на пето място в тази класация с отбранителен бюджет в размер на $56,2 млрд.