The Times: Русия стремително укрепва позициите си на международната арена

The Times: Русия стремително укрепва позициите си на международната арена

Публикувано от:

Само преди две години Западът заплашваше Русия с изолация, обаче сега страната отново дава тон на международната арена, пише Том Парфит в The Times. Завоят по отношение на Русия, върнал й доверието на международната общност, се случи, след като миналата година тя започна да нанася удари по позиции на терористите в Сирия. Путин разбираше, че с това обърква всички карти на Вашингтон, но знаеше, че САЩ няма да могат да възпрепятстват операцията, тъй като тя дава реална надежда за приключване на войната, пише изданието.

Русия все по-стремително укрепва своите позиции и за това говори провеждането в Москва на близкоизточните мирни преговори между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Ако усилията на Русия спомогнат за уреждане на конфликта в Сирия, то по самочувствието на Вашингтон ще бъде нанесен значителен удар, твърди Том Парфит.

Едновременно с това Москва успява да установи връзки по няколко направления, важни и за Вашингтон. През следващата седмица са насрочени съвместни военноморски учения на Русия и Китай в Южнокитайското море. Освен това Русия бързо възстанови връзките с турския президент Реджеп Ердоган на фона на отдалечаване на страната му от Вашингтон, пише The Times.

Както винаги тактиката на руските власти в еднаква степен е насочена както към повишаване на престижа вътре в страната, така и към усилване на влиянието зад граница, обобщава изданието.

Превод и редакция: БЛИЦ