The Telegraph: Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“

The Telegraph: Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“

Публикувано от:

Недоволството срещу Саудитска Арабия в ОПЕК звучи все по-силно, след като половин трилион долара се превърнаха в дим и всеки месец Рияд се проваля в опитите да нанесе дългоочаквания убийствен удар срещу американската шистова индустрия. Бившият министър на енергетиката на Алжир Нурдин Лауисин заяви, че е дошло времето да се обмисли прекратяването на членството на неговата страна в ОПЕК, ако картелът не пожелае да защити цените на петрола и продължи да служи като инструмент за преследваните от суадитския режим цели.

Саудитска Арабия , разбира се, може да прави каквото си иска на срещата на ОПЕК във Виена на 4 декември. Като хегемон в картела тя може да продължи да наводнява пазарите със суров петрол и да държи цените под 50 долара за барел. Тя може да игнорира отчаяните молби на Венецуела, Еквадор и Алжир за намаляване на добивите на пертол и повишаване на цените до 75 долара за барел. Но ако го направи тя ще наруши хартата на ОПЕК за обезпечаването на благосъстоянието на всички страни-членки на организацията, пише The Telegraph, цитиран от “Фокус”.

„Ако вливаш допълнително 1 милион барела петрол на ден в пазара ти просто го разрушаваш. Ние усещаме болка и го възприемаме като Божие наказание. Съжалявам, не мога да приема това. Ние си го направихме сами“, заяви министърът на петролната индустрия на Оман Мохамед Бин Хамад ал-Румхи. (Оман не е член на ОПЕК).

Не е ясно до кога Саудитска Арабия ще може да подкрепя своите съюзници в региона и банкрутиралия Египет, който вече се затруднява да победи силите на „Ислямска държава“ в Синай. ИДИЛ изградиха фронт в Либия и провеждат нападения в Алжир, където старият режим няма власт и където промяната на цената на петрола е жизнено необходима да се финансира социалното състояние на населението.

„Ислямска държава“ в момента действа в близост до иракските петролни находища в Басра. „Ал Кайда“ показа, че може да поднесе изненада, като преди две години прекоси Сахара и завзе находището „Аменас“ в Алжир. ИДИЛ може да удари навсякъде, където намери слабо звено. Самата Саудитска Арабия е уязвима. От май имаше 5 свързани с ИДИЛ атентата в тази страна.

 

Източник: dnesplus.bg.