The National Interest: Самолетоносачът „Джералд Форд” може да се окаже абсолютно безполезен

Самолетоносачът „Джералд Форд” може да се окаже абсолютно безполезен още в първия ден на високотехнологичната война. Това пише The National Interest.

Според изданието, американските военни експерти се съмняват, дали е трябвало да бъдат харчени 13 милиарда долара от парите на данъкоплатците, за военния кораб.

Анализаторите отбелязват, че състава на ударната група на самолетоносача, в който влизат палубните изтребители-бомбардировачи „Супер Хорнет” F/A-18E/F и изтребителят F-35, само след 15 години няма да са достатъчни за изпълняване на операциите.

„Ако самолетоносачите не могат още в първия ден на високотехнологичната война да извършват операции във вътрешността на балона A2/AD (зоната за ограничаване и забранен достъп), защо трябва да бъдат харчени за тях 13 милиарда долара?”, пита директорът на стратегическите отбранителни програми на Центъра за нова американска сигурност Джери Хендрикс, цитиран от РИА Новости.

Без модернизация на крилото на палубната авиация в боевете от нов тип „Джералд Форд” няма да може да даде никакви преимущество.

С Хендрикс е съгласен и управителният директор на консултантската фирма FerryBridge Group Брайън МакГрат. Той отбелязва, че авиокрилото е ключова съставна на самолетоносача.

Според МакГрат, този проблем може да бъде решен с появата на „Джералд Форд” на безпилотна ударна група на далечната авиация. Но в този случай неминуемо ще възникнат технически сложности във връзка със съвместимостта на данните от дроновете със самолетните програми Joint-Strike Fighter (JSF), в частност, F-35.

error: Съдържанието ни е авторско!