The Nation: САЩ скоро ще предадат кюрдите

The Nation: САЩ скоро ще предадат кюрдите

Публикувано от:

Сирийските кюрди трябва да бъдат готови за скорошно предателство от страна на САЩ, пише коментаторът на списание The Nation и бивш служител в Държавния департамент на САЩ Джеймс Карден, предаде РИА Новости.

„Кюрдите са най-ефективната сила в борбата с ИД. Но техните съюзници в САЩ и на Запад вероятно скоро ще се откажат от тях”,  пише Карден.

По думите му, това ще стане в момента, когато страните в конфликта постигнат някакви споразумения в рамките на мирните преговори в Женева. Карден отбелязва, че съответният сигнал е станал „прекалено очевиден, за да бъде игнориран“, и посочва два признака, доказващи, че Вашингтон е готов да се откаже от подкрепата на кюрдите.

Първият признак е в демонстрираната лоялност от Вашингтон по отношение на Турция, която счита сирийските кюрди за терористи.

Карден се позовава на неотдавнашните изказвания на американския президент в полза на Анкара. В средата на февруари Обама заяви, че кюрдите в Сирия не бива да се надяват, че ще могат да използват ситуацията за завоюване на нови територии.

По същото време Обама заяви подкрепа на Турция като съюзник в НАТО. Карден подчертава, че почти едновременно с това турският премиер Ахмет Давутоглу е съобщил за плановете на Анкара да продължи да бомбардира територията на кюрдите в Северна Сирия.

Вторият признак, според анализатора на The Nation, е в отношението на САЩ към „Отрядите за народна самоотбрана” – военизираните формирования на сирийските кюрди, които оказаха подкрепа на Русия в Сирия.

Карден отбелязва, че САЩ приписват на кюрдите не само „греха“ от сътрудничеството им с Русия, но и военни престъпления. През януари бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд заяви, че кюрдските отряди „извършват военни престъпления, стремейки се да удовлетворят териториалните си амбиции“.

Позовавайки се на доклад на Amnesty International обаче, Карден поставя под съмнение точността на представената там информация.

Работата е там, че няколко месеца след първия доклад Amnesty International публикува втори, този път с обвинения по адрес на иракските кюрди. По данни на организацията, Регионалното правителство на Кюрдистан принудително преселвало арабските общности и унищожавало цели села.

Карден подчертава, че служителите на Amnesty International при съставянето на доклада се ориентирали от свидетелствата уж на „над сто души“ – и това е на територии, където милиони са били принудени да напуснат домовете си.

На доклада на Amnesty International реагираха и представителите  на Регионалното правителство на Кюрдистан, заявили в частност, че голяма част от „унищожената собственост“ всъщност е резултат или от атаките на коалицията по позиции на ИД, или от взривове, дело на терористите.

Опровержението на кюрдите никак не интересува медиите. През последните няколко месеца на Запад се стараеха да се придържат към такова излагане на фактите, което би било от полза на Турция, обобщава авторът.