The Nation: САЩ са готови да подкрепят всеки срещу Русия, дори и Ердоган

The Nation: САЩ са готови да подкрепят всеки срещу Русия, дори и Ердоган

Публикувано от:

В името на демонизирането на Русия САЩ са готови да подкрепят когото и да е, дори и тези, които представляват опасност, счита коментаторът на The Nation и бивш служител на Държавния департамент на САЩ Джеймс Карден, предаде РИА Новости.

Според Карден във военните кръгове и в аналитичните центрове на САЩ доминират тези, които той нарича „бойци на новата Студена война”. Тях, изглежда, нищо не ги плаши така, както перспективата за мир в Сирия.

Те разбират, че следващият етап от мирните преговори вероятно ще завърши успешно, затова са техните напъни да подкопаят процеса. Втората им цел е да влошат американско-руските отношения.

Карден дава примери как тези опити се реализират във военните кръгове, в аналитичните центрове и в медиите.

В частност политическият коментатор припомня скорошно изказване на главнокомандващия ВВС на НАТО в Европа Филип Брийдлав пред сенатската комисия по въоръжените сили. Там той заяви, че пред САЩ и НАТО има две опасности: руската агресия и нарастващата нестабилност на южния фланг. После добави, че Москва и Вашингтон нямат общи интереси в сферата на сигурността.

Карден припомня „Американско-украинския диалог по сигурността”, на което се изказал експертът от Американския съвет по международна политика Стивън Бленк. Той съобщил на всеослушание, че Владимир Путин „не може и няма да се спре” и че САЩ са длъжни „да спрат Путин, защото няма кой друг да го направи”.

Дадени са и достатъчни примери от медиите, например на Евелин Фаркас, бивш служител в Пентагона, наблюдаващ отношенията с Русия. Тя пък призовава Конгресът „да направи много повече, за да спре Путин”, включително да снабди с оръжие Украйна, Грузия и Молдова.

След всичко това не е трудно да си представим, че „новите бойци на Студената война няма да се спрат пред нищо в името на подкопаването на руско-американските отношения“, прави изводи коментаторът на The Nation.