The Nation: САЩ поддържат 800 бази в 160 страни в света

The Nation: САЩ поддържат 800 бази в 160 страни в света

Публикувано от:

С извеждането на основната маса военнослужещи от Афганистан и Ирак, повечето американци забравиха, че САЩ както и преди обкръжават света с безпрецедентна по размери мрежа от военни бази, пише професорът от Американския университет във Вашингтон антропологът Дейвид Уейн в списание The Nation.

Той отбелязва, че сега САЩ издържат около 800 военни бази извън своята територия. Втората световна война завърши преди 70 г., а Корейската преди 62 г., но, по данни на Пентагона, в Германия продължават да функционират 172 бази, 113 са в Япония и 83 са в Южна Корея. Още стотици гарнизони и структури са разпръснати из 80 страни в света, включително в Австралия, България, Колумбия, Катар и Кения. Общата стойност за издръжката им се оценява на $156 млрд годишно.

„Малцина американци осъзнават, че САЩ имат най-много военни бази, отколкото който и да е народ, нация или империя” – пише Уейн. (Те поддържат 96% от чуждите бази в света, на други държави се падат едва около 30 бази извън териториите им.) Според RAND Corp, американските данъкоплатци средно плащат от $10 до $40 хиляди за всеки военнослужещ зад граница.

Експертът отбелязва, че американски военни под различни форми присъстват в 160 чужди страни и територии, включително 11 авионосци, всеки от които може да се счита за отделна военноморска база.