The Nation: САЩ наливат масло в огъня на нова Студена война с Русия

The Nation: САЩ наливат масло в огъня на нова Студена война с Русия

Публикувано от:

Москва и Вашингтон могат да достигнат до дипломатически споразумения, които биха снижили вероятността от нова студена война, обаче САЩ се противят на всяко сътрудничество с Русия, пише американският политолог Стивън Коен в публикация за The Nation.

Според Коен, Русия и САЩ имат възможности за сътрудничество. Като пример политологът привежда съгласувания вече план за сирийското уреждане, който в перспектива може да позволи Москва и Вашингтон да обединят силите си в борбата с тероризма.

„Резултат може да стане руско-американски алианс, който ще може не само да прекрати войната в Сирия, но и опасната ескалация на нова студена война” – се казва в публикацията.

Вашингтон обаче е настроен решително против сътрудничество с Москва. За това например открито говори шефът на Пентагона Ащън Картър, но тази позиция повтарят като ехо водещи медии като The Washington Post, The New York Times и MSNBC.

„Тяхната тактика е да очернят Путин и да го опишат като недостоен за САЩ партньор във всички отношения. Този подход е основан на многогодишната антируска политика и на осъзнаването, че сътрудничеството относно Сирия ще означава пълно завръщане на Русия на международната арена в качеството на свръхдържава” – пише Коен.

Сега много зависи от това дали Обама ще отстоява мирната политика против студената война, както това правеше президентът Рейгън през осемдесетте години. Според мнението на автора, на сегашния президент това не му се удава. Външнополитическото наследство на Обама се намира под заплаха, както и международните отношения.

Необходимостта да се обсъди сътрудничеството в Русия е отдавна назряла в политиката на САЩ, а в годината на президентските избори този въпрос придоби особена актуалност. Въпреки това американските медии критикуват всеки, който се застъпва за снемане на напрежението, продължавайки на наливат масло в огъня на студената война, обобщава Стивън Коен.

Източник: Блиц