The Nation: На САЩ им вреди не Русия, а русофобията

The Nation: На САЩ им вреди не Русия, а русофобията

Публикувано от:

Онези, които говорят за заплаха срещу САЩ, не са далеч от истината, само че това не е митична опасност от страна на Русия, а напълно реална заплаха от страна на русофоби, прикриващи се зад патриотизъм, пише в списание The Nation журналистът Патрик Лоурънс. Това съобщи в неделя (1 януари) РИА “Новости”.

Американското общество е обхванато от “спазъм на русофобия”, най-силната от 60-те години насам, когато се разразява Карибската криза, се казва в статията. Известни  русофоби, като сенатора Джон Макейн, по навик обявяват за лъжец всеки, който дръзне да се усъмни в обосноваността на антируските настроения, а пресата, като вестник New York Times, не отстъпва нито крачка от позицията на властите, както е било в най-лошите времена на Студената война. В същото време маса “ловци на вещици” с по-нисък ранг добросъвестно се стреми към намирането на нови и нови следи “от ръката на Кремъл”.

Опасността от връщането на призрака на Студената война не се изчерпва с очевидната заплаха от ескалиране на конфликта на ядрените сили. Нагнетяването на истерия чрез постоянно повтаряне на непотвърдени по никакъв начин обвинения по адрес на Русия и баналната дезинформация водят до изкривено, неадекватно възприемане на света, а заблудите никога не водят до нищо добро, подчертава журналистът.

Освен това господството на русофобията в американската политика заплашва да увеличи нарастващата изолация на САЩ в света, твърди авторът. Продължаването на политиката под мотото “който не е с нас е срещу нас”, приета по времето на Буш-младши, ще доведе до това, че без подкрепа на световната сцена ще остане не Русия, а самите Съединени щати.

Като ярък пример за това може да послужи Сирия, където САЩ, подкрепящи “умерената опозиция”, която както се изясни след освобождаването на Алепо е замесена в масови убийства, в крайна сметка се оказаха извън процеса на  урегулиране.  Такава е реалната цена за това, че Вашингтон се отказа от сътрудничество с Москва, отнасяйки се към нея като към регионална държава и без да се вземат предвид общите интереси на двете страни, пише The Nation.

Освен това американските русофоби и присъединилите се към тях трябва да престанат да се заблуждават, излагайки Владимир Путин като “дявола в плът”. Да се обича или да не се обича Путин е личен въпрос, но всеки, който има рационална мисъл не може да не признае, че руският президент е голям държавник, който е добре запознат с хода на историята, се казва в статията.  В Русия има проблеми, но решението им трябва да бъде оставено на самите руснаци, съсредоточавайки се върху сътрудничеството по действително важни за САЩ въпроси.

Съвременният прилив на русофобия е не повече от наследство от времето на Студената война с нейния маккартизъм и “лов на вещици”. Именно затова американците трябва да преодолеят миналото и да оставят зад себе си безплодната борба с призрака на “руската агресия”, пише още The Nation.