The Mirror промени описанието на руските „ултраси“ в противоречива статия

В статия, публикувана в понеделник, сайта The Mirror прави проучване уж на „подготовката на хулигани руснаци да атакуват британските фенове по време на Световното първенство по футбол през 2018 в Русия“. Тази информация, илюстрирана с няколко снимки и видео, претендира да покаже насилието и жестокостта на руските хулигани по време на специален „фестивал“.

Британската медия, „е забравила“ да спомене, че събитието е всъщност част от честванията на Масленица, традиционен руски празник за изпращане на зимата и посрещане на пролетта. Като част от празника, който иска може да участва в така наречения „юмручен бой (“ кулачний бой“на руски), който съществува от царско време, пише РИА Новости

Когато британският таблоид открил грешката, променил описанията на снимките, използвани за да покажат силата на „ултрасите“. По този начин, една снимка, озаглавена „ултрасите в насилствени действия“ сега гласи: „Битка на годишен уличен фестивал в Москва“.

В допълнение, „The Mirror“ е отстранил от статията си три фотографии, в които участниците на фестивала се описват като „ултраси с насилствено поведение“. Въпреки това, текстът на статията продължава да кара читатели смятат, че изображенията показват подготовката за бурно посрещане на британските фенове на Световното 2018 в Русия.

Друг любопитен надпис гласи, че „хората живеят в страх“ в Русия. Въпреки това,на снимката се виждат само едни стари жени, които продават руски зимни дрехи (вълнени шалове, ботуши валенки, ушанки и други „страшни“ предмети).

Преди 1 месяц Руски запалянковци пратиха музикален поздрав в отговор на излъчения от Би Би Си документален филм “Russia’s Hooligan Army”, в който се внушава, че руски хулигани готвят погроми срещу англичаните по време на шампионата.