The Independent: Западът ще продължи да се унижава пред Саудитска Арабия и след масовите екзекуции

The Independent: Западът ще продължи да се унижава пред Саудитска Арабия и след масовите екзекуции

Публикувано от:

Журналистът Робърт Фиск от изданието The Independent счита, че Западът ще продължи да се унижава през Саудитска Арабия и след масовите екзекуции, случили се в тази страна, предаде телевизия „Звезда“.

„Тази екзекуция ще постави Запада пред най-деликатния проблем на Близкия изток – пред запазващата необходимостта да раболепничи и да се унижава пред богатите и автократични монарси на страните от Персийския залив в противовес с необходимостта меко да изразят безпокойството си от гротескната екзекуция на враговете на Кралството“, пише журналистът Робърт Фиск.

По негова информация, екзекутираният на 2 януари шиитски духовник Нимр ал-Нимр не е бил привърженик на нито една от политическите партии, но често е бил наказван заради това, че се е обявявал срещу властите в Саудитска Арабия.

Фиск подчертава, че подобни действия от страна на Ер Риад ще провокират нова вълна от въстания. Екзекуцията вече доведе до ярост шиитското болшинство в Бахрейн, а духовните лидери в Иран заявиха,  че всичко това ще завърши със сваляне от власт на кралското семейство в Саудитска Арабия.

„Фразата на Макбет “кръвта ще доведе до още кръв” със сигурност се отнася за саудитците, чиято война срещу тероризма, изглежда, сега оправдава всяко количество пролята кръв, както сунитска, така и шиитска“, пише Фиск.

Според журналиста, ако нещо подобно се бе случило в сирийския град Ракка, Дейвид Камерън незабавно би изразил възмущението си. Тук е мястото да си спомним момента, когато британският премиер нареди да бъде спуснато знамето на страната във връзка със смъртта на последния крал на Саудитска Арабия.

Екзекуцията на 47 души на Нова година ще остане без рязка критика от страна на Запада, убеден е журналистът.