The Independent: Ердоган е непредвидим и може да нахлуе в Сирия

The Independent: Ердоган е непредвидим и може да нахлуе в Сирия

Публикувано от:

Турция може да стигне много далеч в отстояването на своето влияние върху събитията в Сирия, особено сега, когато сирийският конфликт навлезе в решителна фаза, пише британският вестник The Independent, цитиран от РИА Новости.

„Развитието на събитията през следващите месеци вероятно ще определи кой ще бъде победител и кой губещ в региона. Правителствените сили на сирийския президент Башар Асад напредват на няколко фронта, подкрепяни по въздух от руски самолети. Петгодишната кампания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на Асад, с помощта на действията на въоръжената опозиция, изглеждат близо до поражението“, се казва в публикацията.

Турция може да приеме провала на кампанията си като свършен факт и да признае, че е изключително трудно да изпрати войски в северната част на Сирия, на фона на протести от Русия и Съединените щати. Въпреки това, ако Анкара прие загубата като унижение, тя може да вземе решение за военна операция, пише The Independent.

„Ако лидер на Турция беше не Ердоган, бих казал, че турците не биха се намесили по военен начин в Северна Сирия, но тъй като именно той е на власт, то аз мисля, че те ще го направят“, отбелязва френският експерт по международни отношения Жерард Шалианд.

На Ердоган се е закрепила позицията на лидер, който „вдига залога“. Пряката военна намеса в Сирия би била рискована, но, според Шалианд Ердоган е напълно способен на това, и дори Русия няма да го спре. При това някои от кюрдските лидери предполагат, че ако турският президент е искал да нахлуе в Сирия, то би го направил още преди да бъде свален руският бомбардировач Су-24, пише The Independent.

Докато в сирийската война побеждава армията на Асад с подкрепата на съюзниците си в лицето на Иран и Ливан, а тройката сунитски държави – Саудитска Арабия, Катар и Турция – губят. Турция е последната регионална сила, която може да промени хода на събитията посредством открита военна операция. Истински да разрешат сирийския конфликт обаче мога само Русия и САЩ, подчертава изданието.