“The Independent”: В Близкия изток Русия заема стратегически силни позиции

“The Independent”: В Близкия изток Русия заема стратегически силни позиции

Публикувано от:

Русия увеличава своето военно и политическо присъствие в Близкия изток, пише “The Independent”. И в двата конфликта, в които Западът е въвлечен косвено се наблюдават съществени изменения. В Източна Украйна се съблюдава примирието, има надежда за бъдещ мир. В Сирия се предприемат нови опити за урегулиране на конфликта, но това едва ли ще се случи в скоро време, цитира blitz.bg.

Русия, която също е косвено въвлечена, заема понастоящем стратегически силни позиции. Политиката на Запада в Близкия Изток създава предпоставки за по-нататъшен хаос в региона, както и за продължаване на кризата с бежанците в ЕС. Хиляди мигранти се намират на подстъпите към Европейския съюз и това кара Запада да търси решение на сирийския въпрос. Вашингтон в момента смята, че Русия е страната, която ще изиграе ключова роля в търсенето на решението му.

Водещи американски и британски генерали открито призовават към съюз с Русия и даже за сключване на споразумение с режима на Башар Асад в името на борбата с „Ислямска държава“.  Същевременно Русия увеличава присъствието си в Сирия и играе водеща роля в дипломатическите преговори, което предизвиква недоволството на редица западни политици, които са се обявили за свалянето на Башар Асад. Как ще завърши конфликтът в Сирия ще се разбере в близкото бъдеще. И именно президентът на Русия Владимир Путин днес държи най-много козове в своята ръка.