The Guardian разказа как не трябва да се пише за Русия

Много западни журналисти и блогъри, отразяващи събитията в Русия, прекалено често прибягват до преувеличаване, което води до изкривяване на образа на страната в очите на европейските читатели и това постепенно започва да дразни, счита анализаторът на The Guardian Джим Ковпак.

„Когато преди десет години започнах да пиша за Русия, това бе опит, като американец, живеещ в дадената страна, да развенчая стереотипите, както позитивните, така и негативните, вкоренили се в западните медии“, пише той.

Авторът си задава въпроса, защо жителите на европейските страни така се учудват от това, че Русия „толкова се различава от Запада“. Според Ковпак, една от причините за това е, че Русия в продължение на 70 години се развива по съветски модел, който коренно се различава от западните страни.

„За добро или лошо тази система е оказала значително културно влияние не само на Русия, но и на много бивши съветски републики, както и, макар и в по-малка степен, на страните в Източна Европа“, подчертава авторът.

Друг проблем на журналистите, които пишат за Русия е стремежът да преувеличават, за да добавят екстремалност в описанието си.

„Някои журналисти използват случайни думи от типа на „Сталин“, „водка“, „пелмени“, „матрьошка“ и „ядрено оръжие“, макар в статиите им да не се говори за нито едно от горепосочените“, отбелязва Ковпак.

Според него подобен подход в писането на статии за дадена страна е дразнещ, независимо от това за коя държава става дума.