The Guardian: Обединявайки интересите си, Русия и Китай ще променят света

Форумите на БРИКС и ШОС, които ще се състоят тази седмица в руския град Уфа (близо до Урал), показват, че Москва уверено поема лидерска роля в най-бурно развиващата се част на света, пише The Guardian, цитиран от РИА Новости.

„Забравете за еврофорумите и срещите във формат G7. Страните, демонстриращи реален растеж, ще проведат съвещание в самия център на Русия. И председател ще им бъде Владимир Путин”, пише изданието.

Отначало ще се срещнат лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), а след това ще отстъпят площадката на главните азиатски държави, влизащи в ШОС (Шанхайска организация за сътрудничество). Това за сетен път показва доколко мощно може да бъде съединението на цели държави, чиито интереси по-често съвпадат, отколкото не, отбелязва вестникът.

„Москва и Пекин имат нещо повече от обща граница от 4 хиляди километра. В тяхната икономика преобладават държавните компании и бизнес структурите на олигарсите, които могат да процъфтяват само докато дейността на техните собственици не противоречи на официалната политика на властите” – пише Guardian.

Официално Кремъл отрича създаването на източен алианс, като твърди, че не става дума нито за военен съюз с Пекин, нито за отношения на блокова основа изобщо, а за нов глобален подход към световната политика. И двете страни обаче споделят стремежа за ограничаване на американското влияние в света. Те увеличават търговията с въглеводородни суровини евтини стоки за народно потребление, те имат взаимен интерес в прокарване на нова дипломация, алтернативна на западния модел, се казва в публикацията.

„За последното десетилетие обемът на руско-китайската търговия е нараснал 6 пъти. Миналата година беше обявено най-голямото в историята газово споразумение. Това лято бе отбелязано с две значими събития: руски и китайски кораби „играха на война” в източната част на Средиземно море, а през септември руският и китайският президенти ще стоят редом в Пекин на мемориална церемония, посветена на 70-годишнината от завършване на Втората световна война”, изброява изданието.

Вестникът подробно анализира различните сфери на взаимодействие между РФ и КНР – геополитика, търговия, енергетика, валутно обръщение, военна област, отбелязвайки, че стратегическото партньорство на Русия и Китай става повеля на времето и се отличава кардинално от традиционните военни съюзи, както при САЩ и Япония. При това партньорството им не изключва развитието на отношения на сътрудничество със западния свят.

error: Съдържанието ни е авторско!