The Global Post: Президентът на ЮАР се върна от Русия във възторг от нейния лидер

The Global Post: Президентът на ЮАР се върна от Русия във възторг от нейния лидер

Публикувано от:

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума се върна „от Русия с любов“ към нейния лидер, пише The Global Post, предаде РИА Новости.

След Парада на Победата, на който присъства, президентът на ЮАР остана в Москва и проведе преговори с колегата си Владимир Путин. Това бе тяхната четвърта официална среща само през последните 10 месеца, пише изданието, уточнявайки, че според информация от медиите в ЮАР, президентите редовно провеждат телефонни разговори.

Лидерите на РФ и ЮАР прекарват прекалено много време заедно, пише The Global Post, гадаейки какво може  да стои зад очевидното сближаване между двете държави. През август например, се е състояла тайната визита на Зума в Москва. Макар обявеният дневен ред да се е отнасял за търговските отношения, президентът не е бил съпроводен от министъра на търговията, а от министъра на държавната сигурност.

„Три седмици след това Южна Африка подписа договор с руската държавна атомна компания. ЮАР отричаше, че официално се е съгласила да купува руските ядрени технологии, които могат да струват до 100 млрд. долара, но южноафриканските медии съобщават, че сделката се е състояла. Критиците твърдят, че тя може да доведе страната до фалит“, пише американското издание.

The Global Post отбелязва, че Зума и Путин често се срещат в кулоарите на БРИКС, и нито един от членовете на клуба не критикува Русия за политиката й спрямо украинския конфликт.

Вестникът припомня, че по време на годините на апартейда, когато повечето западни страни са наложили санкции срещу Южна Африка, Москва е предоставяла убежище на членовете на Африканския национален конгрес.

Преди да напусне Москва Зума остро разкритикува политиката на Запада към Африка, обвинявайки го в това, че е запазил към нея отношението си като към колония. Но похвали Китай, който провежда дейност “в интерес на африканските страни”, съобщава The ​​Global Post.