The Financial Times: Ирина Бокова се очертава като фаворит за генерален секретар на ООН

The Financial Times: Ирина Бокова се очертава като фаворит за генерален секретар на ООН

Публикувано от:

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се очертава като фаворит на изборите за генерален секретар на ООН, които ще се проведат през 2016 година, пише Дейвид Кларк от „Фондация Русия“ в блог на вестник The Financial Times.
Бокова има много преимущества – солиден опит в ООН, образование, получено в Москва и Вашингтон, а освен това говори свободно френски език. Твърди се, че тя е приемлив кандидат за САЩ и е номинирана от българското правителство – едно от малкото в региона, които поддържат близки отношения с Русия. Източници посочват, че тя има още подкрепата на Полша, която сега е регионален лидер ,пише ИА Фокус.
Всички сериозни съперници на Бокова от Източна Европа са мъже. Останалите дами са от други региони, като Латинска Америка например. Най-често споменаваното име на жена кандидат е Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия и сега ръководител на програмата за развитие на ООН. Тя също има богат опит в ООН, но нейното настояване за реформиране на Съвета за сигурност може да се обърне срещу нея. Заради факта, че Нова Зеландия принадлежи към западния свят, обаче кандидатурата й може да не удовлетвори желанието на развиващите се нации за скъсване с модела от миналото, в който доминираха англоезичните страни.