The Financial Times: Западните лидери трябва да съжаляват за решението си да не присъстват на Парада на 9 май

The Financial Times: Западните лидери трябва да съжаляват за решението си да не присъстват на Парада на 9 май

Публикувано от:

Всеки западен лидер, разбиращ мащаба на приноса на съветския народ в победата над нацистка Германия, и който е отказал да присъства на Парада на 9 май в Москва, трябва да съжалява за решението си, пише The Financial Times, предаде РИА Новости.

Тържествата, посветени на 70-тата годишнина от Победата ще бъдат специални както за Русия, така и Запада: възможно е тази годишнина да е последната кръгла дата, която да имат възможността да отбележат ветераните и участниците във Втората световна война, пише още изданието.

Западните лидери няма да присъстват на Парада, тъй като не са съгласни с присъединяването на Крим към Русия и смятат, че Москва участва пряко в украинския конфликт. Именно затова те няма да посетят парада на Победата на Червения площад, където ще бъде представена руската военна техника.

Въпреки това обаче, трябва да се помни това, че СССР е изгубил във Втората световна война над 20 млн. души и „неговият принос за победата над нацистка Германия е по-голям от този на всяка друга държава“. Само броят на жертвите от блокадата на Ленинград превишава съвместните загуби на британците и американците взети заедно през цялата война, се казва още в статията.

„Сталинградската и Курската битки коренно са променили хода на войната. Ролята на Русия е била централна и решаваща, и тя не бива никога да бъде забравяна от историците“, подчертава изданието.

Според The Financial Times, западните лидери трябва да използват възможността по време на честванията на 70-тата годишнина от Победата да обявят, че въпреки разногласията с руския президент, те нямат нищо против самите руснаци. В Русия, както и извън нея трябва да се отдаде необходимата почит на тези, които са жертвали живота си, за да спасят света от нацизма.

Традиционно в Москва на юбилейните тържества по случай Деня на Победата са поканени лидерите на много държави. За 70-тата годишнина покани са получили 68 държавни глави, както и ръководителите на ЮНЕСКО, ООН, ЕС и Съвета на Европа. Присъствието си на 9 май в Москва са потвърдили лидерите на повече от 25 държави.

Юбилейният парад на Червения площад в Москва на 9 май ще бъде един от най-големите и мащабните за цялата история на празника.