The Diplomat: Съвместната среща на БРИКС и ШОС – нов удар по хегемонията на САЩ

The Diplomat: Съвместната среща на БРИКС и ШОС – нов удар по хегемонията на САЩ

Публикувано от:

Съвместната среща на БРИКС и ШОС (Шанхайска организация за сътрудничество) в руския град Уфа, която ще се състои през юли, обещава да бъде твърде значителна, тъй като може да положи начало на създаването на още една съвместна банка – Банка за развитието на ШОС, а също и на нови стратегически външнополитически съюзи, които в значителна степен може да прекроят разположението на силите в Азиатския регион и отново да ударят по американската хегемония. Това пише журналистът Грег Щракс в японското списание The Diplomat, предаде РИА Новости.

Пред предстоящата среща има значими перспективи. Към досегашните членове на ШОС – Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан – отдавна изразяват желание да се присъединят Индия, Иран, Пакистан, Монголия и Афганистан.

Според Щракс, възможно е още по време на срещата в Уфа в състава на ШОС да бъдат включени Индия и Пакистан. Тази стъпка ще внесе някакъв баланс в ШОС между Китай (чийто отдавнашен партньор е Пакистан) и Русия – тясно свързана с Индия от много години .

В случай на успешни преговори по иранската ядрена програма към ШОС с права на пълноправен член на организацията може да се присъедини Иран, пише Щракс. Монголия също скоро може да влезе в ШОС, особено на вълната на руско-китайско-монголските отношения.

На срещата в Уфа могат да се разгледат и въпроси, които в перспектива поставят ШОС, създадена като организация за колективна безопасност, на пътя на икономическата интеграция. Към този въпрос се отнася създаването на банка за развитие на ШОС, чийто проект отдавна чака реализация. На дневен ред са и въпросите за сътрудничество на Евразийския съюз и новия Път на коприната под егидата на ШОС.

Що се отнася до БРИКС, то в хода на срещата в Уфа ще бъде представена пътна карта за развитие на организацията до 2025 г.

За Русия, счита Щракс, срещата БРИКС/ШОС, в които тази година Москва председателства, е прекрасна възможност да демонстрира своята гъвкавост и устойчивост, независимо от санкциите.