The Diplomat: САЩ са безсилни да спрат преминаването на съюзниците си към Китай

The Diplomat: САЩ са безсилни да спрат преминаването на съюзниците си към Китай

Публикувано от:

Франция, Германия и Италия вървят по пътя на Великобритания..

Ураганът от критики на Вашингтон по адрес на Лондон, когато там обявиха за плановете за присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), показа колко САЩ са безсилни да диктуват своите условия на западните си съюзници, пише списание The Diplomat. Според изданието Франция, Германия и Италия са готови да последват Великобритания.

Когато във Великобритания обявиха за своите планове, Вашингтон реагира твърдо на новината от Лондон: САЩ обвиниха Великобритания, че гледа несериозно на Китай, отбелязва изданието. Още от самото начало беше ясно, че САЩ не приветстват инициативата по създаване на банката и всячески ще препятстват проекта. Критиките само показаха безсилието на САЩ в опитите си да убеди съюзниците си да се откажат от подобно сътрудничество.

Иронията е там, че АБИИ стана символ на противоборството между Китай и САЩ преди всичко заради Вашингтон, който заклейми китайския проект. Там бяха обезпокоени, че новият финансов институт в Азия ще подкопае влиянието на западните аналози – Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Убеждавайки своите партньори да стоят настрани от китайската инициатива, администрацията на Барак Обама превърна въпроса на регионалната инфраструктура в „изпитване” на собствената си позиция на международната арена – при такъв подход Вашингтон трябва да се разглежда като губеща страна.

Отношението на Вашингтон към АБИИ, се отбелязва в публикацията, добре се илюстрира от думите на експерта по международни отношения на вестник Financial Times Гидеон Рахман, който нарече създаването на банката „дипломатически разгром”, от който Америка ще придобие образ на „раздразнена и останала самотна страна”.

За Вашингтон не остават печеливши варианти: ако САЩ не пожелаят да се присъединят към банката сами, то те рискуват да останат аутсайдери в инициативата, оценявана от мнозинството регионални страни като позитивна. Ако американските власти подкрепят проекта на Китай, това ще стане сигнал, че Вашингтон вече не е в състояние да прокарва своята политика сред съюзниците си, пише The Diplomat.

Освен това американците недооценяват нарастващото недоволство по повод на финансовите институти на Бретън-Уудската система – Световната банка и МВФ, където бойкотът от страна на САЩ на очевидно необходимите реформи и американоцентризмът в механизмите за за вземане на ключови решения принуждават развиващите се икономики да търсят алтернативни пътища за икономическо сътрудничество./БЛИЦ