The Atlantic: Парадът на 9 май показа, че Русия и Китай са близки както никога досега

Присъствието на китайския лидер Си Дзинпин на парада на Победата в руската столица говори за още по-тясното сближаване между Пекин и Москва, пише американското издание The Atlantic, предаде РИА Новости.

Изданието отбелязва, че именно китайският лидер седи до руския президент Владимир Путин по време на грандиозните тържества по случай 70-тата годишнина от Победата.

„Както отношенията на Русия със САЩ и техните европейски съюзници се влошават, нейните връзки с Китай никога не са били по-тесни“, се казва в статията.

В рамките на визитата на Си Дзинпин в Москва са подписани 32 двустранни споразумения, а миналата година, припомня изданието, страните сключиха договор за доставки на руски газ на Китай за 400 млрд. долара. Освен това, в Средиземно море от 11 до 21 май ще се проведат руско-китайски учения.

„Въпреки множеството разногласия и възможните спорни въпроси, Китай и Русия ги обединява основният стратегически въпрос: подкопаването на Съединените Щати“, пише още The Atlantic.

Русия и Китай се опитват да попречат на американската хегемония по пътя на създаването на нови международни институти – това е и Евразийският икономически съюз, и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Китай ще  успее да реализира проекта за новия Път на коприната, който ще свърже 65 страни с население 4,4 млрд. души. В САЩ трудно се реализира доста по-малко амбициозната инициатива за Транс-Тихоокеанско партньорство, отбелязва още изданието.

Експертите са убедени, че дори възможните разногласия между Пекин и Москва, например по въпроса за цената на газа, не могат да провокират охлаждане в отношенията между двете страни. Според The Atlantic, това потвърждава думите на Си Дзинпин: „Сплотяването е сила, а самоизолирането – безсилие“.