Telepolis: Украинците искат мир, но на Порошенко му трябва война

Telepolis: Украинците искат мир, но на Порошенко му трябва война

Публикувано от:

Обещаното от Петро Порошенко въвеждане на военно положение по цялата територия на Украйна в случай на разрастване на конфликта в Донбас може да има най-сериозни последствия – държавният глава трябва да приведе цялата икономика на страната на военни релси и да обяви всеобща мобилизация.

За процеса на реформи това може да има фатални последствия, твърди списанието Telepolis в публикацията „Голямата дилема на Петро Порошенко”, предаде РИА Новости.

„Ако ситуацията се изостря и занапред, то украинските ръководители ще попаднат в много сложно положение. От една страна, той като президент трябва да потушава активността на „сепаратистите”. От друга страна, той е длъжен да признае, че „военната карта” е безполезна и вече проиграна” – пише изданието.

Населението на Украйна с нетърпение очаква края на бойните действия. Същевременно, докато те продължават, в спорните райони на Донбас украинското ръководство окончателно губи подкрепа и това е свързано не само с действията на Русия, но и с политиката на Киев, отбелязва списанието.

Особено негативно населението в региона възприема специалния режим на преминаване, не позволяващ влизане в заетите от опълченците райони и да ги напускат без специални разрешения.

Проблемът не може да бъде решен и с доставяне на съвременно оръжие от САЩ. „Въоръжените сили на Украйна не могат да използват това оръжие, защото подготовката им е недостатъчна. Украинските военнослужещи нямат много време за обучение. Големият проблем е другаде: доставянето на американско оръжие може да провокира адекватна реакция от Москва, а това не вещае нищо добро за бъдещето на Украйна” – пише Telepolis.

Според изданието, на Порошенко не му остава друг избор, освен да се откаже от политиката на сила и да насочи всички опити за решаване на конфликта в Донбас в дипломатическото русло.